Näring och diabetes

Nödvändiga delar i en effektiv diabetesbehandling

förbättra och behålla din hälsa och livskvalitet

 

I princip gäller samma näringsrekommendationer för personer med typ 1 och typ 2-diabetes. En diabetesanpassad diet är en nödvändig del för effektiv diabetesbehandling. Kostbehandling kan på lång sikt förbättra och bibehålla hälsan och livskvaliteten för dem som drabbats. Eftersom personer med typ 1-diabetes nästan alltid är smala, men majoriteten av personer med typ 2-diabetes är överviktiga, måste den senare ägna mer uppmärksamhet åt en kalorireducerad diet med låg fetthalt i kombination med ökad fysisk aktivitet.

Personer med insulinbehandling är uppmärksamma på kolhydratenheter (motsvarande 10 gram kolhydrater), så att mängden kolhydrater kan justeras till insulindosen. En regelbunden fördelning av kolhydratdelarna under dagen rekommenderas och korreleras till  motsvarande insulinbehandling.

 

  Personer med diabetes bör inta varierad, balanserad mat precis som människor utan diabetes. Målet är att kombinera smak med korrekt val mängd och konsistens av mat, för att öka välbefinnandet och för att optimera blodsockerkontrollen.

   

  „Ta väl hand om din kropp. Det är det enda stället du har att bo på.“
  Jim Rohn

   

  Diabeteskosten är inte baserad på en diet och den är inte enformig. Personer med diabetes rekommenderas att äta en balanserad, varierad och blandad kost. Se det som en utmaning att skapa en varierad och smakrik kost. En gradvis förändring av matvanor hjälper till att uppnå långsiktig framgång.

   

  En näringspyramid hjälper till att räkna ut vilken mat i vilka mängder som ska ätas. Dessa är rekommendationerna för optimalt intag av näringsämnen enligt de senaste riktlinjerna; European Guideline for Nutrition at diabetes:
   
  Högt innehåll av kolhydrater (45 - 60% av det dagliga intaget av energi)
  Högt innehåll av kostfibrer (40 g per dag)
  Lågt innehåll av fett (30% av det dagliga intaget av energi - 35% vid normal vikt)
  Normalt innehåll av proteiner (10 - 20% av det dagliga energiintaget)

   

  Många diabetiker undviker att äta kolhydrater enligt tidigare, idag föråldrade, instruktioner. Istället för kolhydrater äter de för mycket fett och proteiner för att spara insulin eftersom dessa näringsämnen inte ökar blodsockret.
   
  Denna typ av mat leder inte bara till övervikt, ökade blodfetter och urinsyror, utan ökar också risken för hjärt-kärlsjukdomar. Hjärtinfarkt eller stroke kan bli resultatet. Diabetiker bör inte försöka spara kolhydrater utan bör lära sig att räkna dem och också ta hänsyn till effekten på blodsockernivån (glykemiskt index).

   

  Den optimala måltidssammansättningen

  Den optimala sammansättningen av en måltid kännetecknas av hög näringsinnehåll och lågt energiinnehåll.

  Måltiden innehåller:

  • en portion protein

  • en slev med tillbehör

  • grönsaker och/eller sallad

  Tillbehöret är måltidens kolhydratdel. Traditionellt används potatis, ris, bröd etc.

  1 portion garnering motsvarar

  • 1 - 2 fingertjocka skivor bröd eller 1 - 2 bitar bakverk

  • 1 handfull kokt ris, pasta eller vete, potatis, dumplings, ...

   

  Måltidsrytm

  Regelbundna måltider förhindrar stora blodsockersvängningar och har en positiv inverkan på blodsockerkurvan.

  Hur många måltider rekommenderas dagligen?

  3 huvudmåltider eller 5-6 mindre måltider per dag (3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål) rekommenderas. Rekommendationen för måltidsfrekvensen beror på din individuella behandlingsplan. Ha "ätpauser" mellan måltiderna på 3-5 timmar.

  Huvudmåltiderna (frukost, lunch och middag) utgör den grundläggande delen i den dagliga menyn. Deras sammansättning baseras på den optimala sammansättningen av måltider (se föregående sida).

  Som mellanmål eller sen måltid rekommenderar vi till exempel 1 skål yoghurt, 1 bit frukt, 1 smörgås.

  Vänj dig vid viss regelbundenhet i den dagliga kosten.

   

  Du hittar denna och andra guider för nedladdning som PDF.

  Vårt utbud av information innehåller allmänna rekommendationer för en hälsosam kost vid diabetes mellitus. För enskilda näringsråd och mer detaljerad information, kontakta en dietist.

   

  Mer information: