Diabetiskt fotsyndrom

vanlig orsak till amputationer

svår inflammation och sår

 

En långvarig hög blodsockernivå skadar nerver och blodkärl i fötterna. Mindre fotproblem är mer benägna att uppstå om man har diabetes och dessa kan, under lång tid, undgå upptäckt. Som ett resultat kan smärta, svår inflammation och sår uppstå.

Detta kallas ett diabetiskt fotsyndrom eftersom det kan finnas flera orsaker. Den vanligaste orsaken är diabetisk neuropati, dvs. nervskada, som kan leda till typiska symtom för personer med diabetes. Angiopati, dvs skador på små och stora blodkärl, spelar dock också en viktig roll i dess utveckling. WHO definierar diabetesfoten som: "en infektion, sårbildning (sårformation) och / eller förstörelse av djup vävnad som är associerad med neurologiska avvikelser och / eller olika grader av arteriell ocklusiv sjukdom i nedre extremiteten".

Cirka en av två personer med diabetes riskerar att utveckla diabetiskt fotsyndrom och ungefär en av fyra sjukhusinläggningar av personer med diabetes orsakas av fotproblem. Diabetes är för närvarande den vanligaste orsaken till amputationer som inte beror på olyckor. Personer med diabetes amputeras ungefär 30 gånger oftare och hälften av dessa fall får amputeras igen inom 5 år. Det är därför oerhört viktigt att vidta förebyggande åtgärder i ett tidigt skede och inte bara reagera när skador redan finns.

 

Förebyggande arbete är aktivt hälsoskydd

För att undvika olika fotproblem orsakade av diabetes bör personer med diabetes ta särskild hand om och skydda sina fötter. När nervskador orsakas av diabetes är fötterna ofta mycket torra och spröda. Sprickor eller små skador bildas snabbare, vilket är en optimal ingångspunkt för bakterier. Regelbunden användning med lämplig vårdkräm är det bästa hälsoskyddet. Vårdprodukter med urea utan dofter och konserveringsmedel rekommenderas.      

Ytterligare tips för förebyggande:

  • Optimal blodsockerjustering för att minimera nervskador

  • Daglig kontroll av fötterna för att upptäcka förändringar (blåsor, tryckpunkter, osv.)

  • Ta varningssignaler som brännande / stickningar / smärta på allvar och kontakta din läkare

  • Noggrann fot- och nagelvård (klipp naglar, ta försiktigt bort förhårdnader, vårdkräm med urea)

  • Kontrollera skorna innan du tar på dem. Det får inte finnas veck eller små stenar inuti

  • Välj välsittande, bekväma skor

  • Byt strumpor dagligen, utan tighta resårer och hårda sömmar

  • Undvik att gå barfota för att undvika mindre skador

  • Eliminera riskfaktorer som rökning, för mycket alkohol och övervikt

 

Diabetisk neuropati

På grund av det ständigt förhöjda blodsockret skadas nerverna, särskilt i benen. I förgrunden är den sensitiva neuropatin, där känslan av beröring, smärta och temperatur störs eller kan vara helt frånvarande. Den är orsaken till sensoriska störningar i benen, för typiska diabetiska trycksår, infektioner och de flesta amputationer.

Den typiska neuropatin börjar vid tårna och fötterna med stickningar, sveda och besvär upp till svår smärta som måste behandlas med stark smärtstillande medicin. Många personer med diabetes lider också samtidigt av angiopati (kärlskada). Det är förståeligt att denna kärlskada inte bara kan orsaka symtom (ocklusiv artärsjukdom, diabetisk gangrän, etc.) utan också kan försvåra läkning av en neuropatisk skada eller sår. Personer med diabetes bör därför undvika allt som kan leda till kärlskador: rökning, höga fett- eller urinsyranivåer, fetma och brist på motion.

 

Mer information
Diabetesretinopati
Diabetiska njursjukdomar
Diabetiska nervsjukdomar
Diabetes & erektil dysfunktion