Diabetes och sex

Sexuella störningar

Många påverkas

 

Sexlivet påverkas av partnerskapets kvalitet, psykets nuvarande tillstånd och dessutom behöver de sexuella organen fungera. Diabetes kan påverka alla dessa faktorer i mer eller mindre utsträckning, oavsett kön, och därmed störa ett uppfyllt sexliv.

Kvinnor med diabetes är mer benägna att drabbas av infektioner i könsorganen och urinvägarna, vaginal torrhet och orgasmproblem. Dåliga blodsockernivåer leder till cirkulationsstörningar och nervskador. Detta kan orsaka mindre fuktighet och svullnad av slemhinnorna.

Män med diabetes är mer benägna att ha potensproblem, som kallas "erektil dysfunktion". Blodcirkulationen störs av avlagringar i kärlen och ytterligare nervskador kan påverka känsligheten i penis. Vissa läkemedel kan också försämra erektionen, prata med din läkare om detta för att byta till ett alternativt preparat (ändra ingen medicinering innan du har rådgjort med din läkare!).

Både män och kvinnor kan dessutom uppleva psykisk stress, vilket i sin tur påverkar sockernivån och därmed indirekt, deras sexliv. På grund av den extra psykologiska vardagsstressen kan personer med diabetes, oftare en genomsnittet, utveckla depression.

 

Oavsett med eller utan diabetes, bör den som har något av dessa problem inte tveka att rådfråga sin läkare eller diabetolog. Det finns bra behandlingsalternativ som kan vara till hjälp. Se till att du har god blodsockerkontroll, en hälsosam livsstil med regelbunden motion för att ge dig själv den bästa hälsan. En uppskattande relation på en ärlig grund med bra kommunikation är ett bra stöd på vägen till ett tillfredsställande sexliv.

 

Mer information
Diabetesretinopati
Diabetiska njursjukdomar
Diabetiska nervsjukdomar
Diabetiskt fotsyndrom