Kolhydrater
kolhydratenheter ke (= 10 gram kolhydrater)
Kroppen viktiga energileverantörer
Kolhydrater är kroppens viktigaste energileverantörer. 1 gram kolhydrater har 4,1 kcal energi. Cirka 45-60% av den dagliga totala energin ska komma från kolhydrater. I motsats till fett och protein, ökar kolhydrater blodsockernivån (inte kostfibrer) Ämnesomsättningen av kolhydrater leder till socker (glukos) som höjer blodsockernivån.
Insulinberoende personer med diabetes måste se till att intaget av kolhydrater matchar insulindosen för att und vika hypo- eller hyperglykemi. Beräkningen av kolhydraterna görs i kolhydratenheter (1 CU = 10 g kolhydrater).
Det är bra för personer med diabetes att föredra mat som bara leder till långsam ökning av blodsockret - vi pratar om glykemiskt index. Ett glykemiskt index hjälper till att bedöma olika typer av mat efter dess blodsockerökande effekt. Hastigheten av blodsockerökningen beror på sammansättningen av en måltid och hur den är tillagad. Mat med låg kostfiber eller hårt processad, leder till snabb ökning av blodsockret medan mat som inte är processad eller är fiberrik, leder till långsam ökning av blodsockret.
Insulinberoende personer med diabetes måste se till att intaget av kolhydrater matchar insulindosen för att undvika hypo- eller hyperglykemi. Det är bra för personer med diabetes att föredra mat som bara leder till långsam ökning av blodsockret - vi pratar om glykemiskt index. Ett glykemiskt index hjälper till att bedöma olika typer av mat efter dess blodsockerökande effekt. Hastigheten av blodsockerökningen beror på sammansättningen av en måltid och hur den är tillagad. Mat med låg kostfiber eller hårt processad, leder till snabb ökning av blodsockret medan mat som inte är processad eller är fiberrik, leder till långsam ökning av blodsockret.
Mat med högt glykemiskt index (75 - 100%): glukostabletter, honung, läsk, fruktjuicer, vitt bröd, stärkelsemjöl, majsflingor. Mat med medel glykemiskt index (50 - 75%): potatis, ris, nudlar, blandat bröd, müsli. Livsmedel med lågt glykemiskt index (30-50%): fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, baljväxter, mjölkprodukter.
Glykemiskt index GI
Mäter blodsockereffekten av mat som är rik på kolhydrater;
Standard: glukos = 100%
GI (Glykemiskt index)
75-100% | t.ex. glukos, honung, läsk, fruktjuicer, vitt bröd, stärkelse, majsflingor |
50-75% | t.ex. potatis, ris, nudlar, blandat bröd, müsli |
30-50% | t.ex. fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, baljväxter, mjölkprodukter |
Matberäkning
Vilken mat beräknas i bröd / kolhydratenheter?
Majs- och majsprodukter (bröd, mjöl, ..)
Sidrätter som ris, nudlar, potatis, dumplings...
Frukt, produkter gjorda av frukt
Frukt- och grönsaksjuice
Flytande mjölkprodukter som mjölk, yoghurt, ...
Majs
Doldt socker
Sötsaker (rekommenderas ej)
Godis gjorda för människor med diabetes - se etikett; (Obs: många av dessa speciella sötsaker är rika på energi och fett)
Baljväxter
Inte att beräkna
Grönsaker och sallader
Smör, margarin, oljor (endast i små mängder)
Svamp
Nötter
Fisk
Kött, korv (Var uppmärksam på dolt socker och fett)
Ost
Ägg
Sötningsmedel
Mer information:
Kostfiber
Fetter
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)