Kolhydrater

kolhydratenheter ke (= 10 gram kolhydrater)

Kroppen viktiga energileverantörer

 

Kolhydrater är kroppens viktigaste energileverantörer. 1 gram kolhydrater har 4,1 kcal energi. Cirka 45-60% av den dagliga totala energin ska komma från kolhydrater. I motsats till fett och protein, ökar kolhydrater blodsockernivån (inte kostfibrer) Ämnesomsättningen av kolhydrater leder till socker (glukos) som höjer blodsockernivån.

Insulinberoende personer med diabetes måste se till att intaget av kolhydrater matchar insulindosen för att und vika hypo- eller hyperglykemi. Beräkningen av kolhydraterna görs i kolhydratenheter (1 CU = 10 g kolhydrater).

Det är bra för personer med diabetes att föredra mat som bara leder till långsam ökning av blodsockret - vi pratar om glykemiskt index. Ett glykemiskt index hjälper till att bedöma olika typer av mat efter dess blodsockerökande effekt. Hastigheten av blodsockerökningen beror på sammansättningen av en måltid och hur den är tillagad. Mat med låg kostfiber eller hårt processad, leder till snabb ökning av blodsockret medan mat som inte är processad eller är fiberrik, leder till långsam ökning av blodsockret.

Insulinberoende personer med diabetes måste se till att intaget av kolhydrater matchar insulindosen för att undvika hypo- eller hyperglykemi.  Det är bra för personer med diabetes att föredra mat som bara leder till långsam ökning av blodsockret - vi pratar om glykemiskt index. Ett glykemiskt index hjälper till att bedöma olika typer av mat efter dess blodsockerökande effekt. Hastigheten av blodsockerökningen beror på sammansättningen av en måltid och hur den är tillagad. Mat med låg kostfiber eller hårt processad, leder till snabb ökning av blodsockret medan mat som inte är processad eller är fiberrik, leder till långsam ökning av blodsockret.
 
Mat med högt glykemiskt index (75 - 100%): glukostabletter, honung, läsk, fruktjuicer, vitt bröd, stärkelsemjöl, majsflingor. Mat med medel glykemiskt index (50 - 75%): potatis, ris, nudlar, blandat bröd, müsli. Livsmedel med lågt glykemiskt index (30-50%): fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, baljväxter, mjölkprodukter.

 

Glykemiskt index GI

Mäter blodsockereffekten av mat som är rik på kolhydrater;
Standard: glukos = 100%
 
GI (Glykemiskt index)

75-100%

t.ex. glukos, honung, läsk, fruktjuicer, vitt bröd, stärkelse, majsflingor

50-75%

t.ex. potatis, ris, nudlar, blandat bröd, müsli

30-50%

t.ex. fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, baljväxter, mjölkprodukter


Matberäkning

Vilken mat beräknas i bröd / kolhydratenheter?

  • Majs- och majsprodukter (bröd, mjöl, ..)

  • Sidrätter som ris, nudlar, potatis, dumplings...

  • Frukt, produkter gjorda av frukt

  • Frukt- och grönsaksjuice

  • Flytande mjölkprodukter som mjölk, yoghurt, ...

  • Majs

  • Doldt socker

  • Sötsaker (rekommenderas ej)

  • Godis gjorda för människor med diabetes - se etikett; (Obs: många av dessa speciella sötsaker är rika på energi och fett)

  • Baljväxter


Inte att beräkna

  • Grönsaker och sallader

  • Smör, margarin, oljor (endast i små mängder)

  • Svamp

  • Nötter

  • Fisk

  • Kött, korv (Var uppmärksam på dolt socker och fett)

  • Ost

  • Ägg

  • Sötningsmedel


Mer information:
Kostfiber
Fetter
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)