Hyperurikemi - förhöjda urinsyranivåer
ORSAKER OCH KONSEKVENSER
Smärtsam ledinflammation / gikt
Urinsyra är en slutprodukt från proteinmetabolismen och uppstår främst i samband med konsumtion av kött som livsmedel. Vid högre koncentrationer kan kristaller bildas i lederna och orsaka inflammation. Detta kallas sedan en giktattack, vilket kan vara mycket smärtsamt.
Urinsyra bestäms rutinmässigt under blodprov för att diagnostisera gikt eller för att kontrollera dess förlopp.
Vad menas med förhöjda urinsyranivåer?
Den medicinska termen för förhöjd urinsyra är hyperurikemi. Du är sannolikt mer bekant med den associerade sjukdomen som vanligtvis kallas gikt. Gikt uppstår när den förhöjda urinsyran i blodet kristalliserar och ackumuleras i lederna. Detta resulterar i smärtsam inflammation i lederna, oftast i stortån. Dessutom, om tillståndet är kroniskt, ackumuleras urinsyra också i mjuk- och benvävnad, som är synlig exempelvis som giktknutor (tophi) på fingrarna.
Hyperurikemi uppträder när serumkoncentrationen är> 6 mg / dl för kvinnor och> 7 mg / dl för män.
Hur kan jag mäta urinsyra?
I fall av förhöjda urinsyranivåer rekommenderas det att utföra en mätning 1 gång dagligen med Wellion LUNA Trio-mätare för att bedöma om en förändring av kosten eller en läkemedelsbehandling har lyckats.
Det normala intervallet för en frisk man: 0,2-0,42 mmol / l
Det normala intervallet för en frisk kvinna: 0,14-0,36 mmol / l
(Intervallet är endast en referens.)
Hur uppstår hyperurikemi?
Orsaker:
högt intag av puriner via mat
nedsatt urinsyrautsöndring
ökad cellnedbrytning, exempelvis vid snabb viktminskning eller vid kemoterapi
Cirka 80% av urinsyran utsöndras via njurarna och cirka 20% via tarmarna. Nedsatt utsöndring kan spåras till olika sjukdomar (t.ex. njurfunktion). Vår förändrade livsstil (överätning, inaktivitet) anses vara den främsta orsaken. Det är därför sjukdomen ofta uppträder tillsammans med metaboliska störningar som fetma, högt blodtryck, förhöjda blodfetter och blodsockernivåer. Detta kallas ”metaboliskt syndrom”. Män påverkas vanligtvis oftare än kvinnor.
Vilken effekt har näring?
Näring utgör grunden för behandling av förhöjda urinsyranivåer, oavsett orsaken till hyperurikemi. Det bör vara en låg-purin och växtbaserad blandad diet.
Vad är puriner?
Puriner är proteinstrukturer i livsmedel som bryts ner till urinsyra i människokroppen och utsöndras av njurarna och tarmarna. Inte alla purinkällor leder till en ökning av urinsyrakoncentrationen i serum och / eller minskad utsöndring.
Grundläggande principer för näringsterapi
Minska animaliska livsmedel som kött, korv, inälvsmat och skaldjur
Konsumera mat med låg fetthalt
Undvik att konsumera för mycket fruktos
Daglig konsumtion av mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt
Undvik alkohol
Normalisera din kroppsvikt
Genom koståtgärder kan urinsyrareducerande läkemedel som ordinerats av en läkare minskas eller avbrytas. För att behandlingen ska lyckas bör det övervägas om andra läkemedel tas eller om det finns ökad cellnedbrytning, vilket kan orsaka hyperurikemi.
Minska mängden animaliska livsmedel som kött, korv, inälvsmat och skaldjur
Kött och skaldjur är rika på puriner och har en urinsyraökande effekt. Ät därför endast kött och köttprodukter (t.ex. korv, köttpajer) upp till 3 gånger per vecka (en portion motsvarar 120 g kött eller 50 g korv). Inälvsmat (t.ex. lever, njurar eller hjärta) har en särskilt hög purinhalt och bör därför undvikas.
Det rekommenderas att äta 120 g fisk 1 - 2 gånger i veckan eftersom det är fördelaktigt för hjärt-kärlsystemet. Å andra sidan bör du endast emellanåt äta fisk och skaldjur.
Konsumera mat och maträtter med låg fetthalt
Högt fettintag hämmar utsöndringen av urinsyra via njurarna och leder till ökade nivåer av urinsyra i blodet. Använd mat med låg fetthalt och se till att du använder bredbart fett och matolja sparsamt.
Näringsrekommendation/dag:
1 - 2 matskedar vegetabilisk olja för tillagning av måltid, för sallad
max. 1 msk bredbart fett
Undvik att konsumera för mycket fruktos
Fruktos förekommer naturligt i frukt och det tillsätts ofta till mat och dryck som sötningsmedel. Undvik fruktjuicer, smoothies och andra sötade drycker. En daglig fruktkonsumtion på max. 2 portioner är inga problem. Frukter som innehåller mycket fruktos, såsom bananer och druvor, bör dock begränsas.
Daglig konsumtion av mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt
Mjölk och mejeriprodukter kan minska koncentrationen av urinsyra i blodet, samtidigt som de är bra proteinkällor. De är sålunda optimalt lämpade för att täcka den dagliga erforderliga mängden protein. Konsumera dagligen 2-3 mjölkprodukter med låg fetthalt som naturlig yoghurt, ostmassa, kärnmjölk och halvmjuk ost med låg fetthalt.
Att dricka tillräckligt med vätska
Ett vätskeintag på minst 2 liter per dag bör syfta till att öka utsöndringen av urinsyra via njurarna. Lämpliga drycker är vatten, mineralvatten och osötad ört- och fruktte. Att dricka kaffe regelbundet kan hjälpa till att sänka urinsyranivåerna.
Undvik alkohol
Alkohol bör i allmänhet undvikas på grund av dess urinsyraökande effekt. Det finns flera anledningar till detta, bland annat att konsumtion av alkohol hämmar urinsyrautsöndringen, samtidigt som det stimulerar urinsyraproduktionen i levern. Öl (inklusive alkoholfritt öl) innehåller också puriner som ökar koncentrationen av urinsyra i blodet.
Normalisera din kroppsvikt
Eftersom fetma är associerad med hyperurikemi bör en gradvis viktminskning ske. Att gå ner i vikt hjälper också till att förbättra den metabola situationen vid högt blodtryck, förhöjda blodfetter och blodsockernivåer. Intensiv bantningsdiet bör undvikas. Sikta på att stadigt tappa 0,5 - 1 kg per vecka genom allmänna förändringar i din livsstil.
Baljväxter - fördelaktiga eller inte?
Baljväxter (linser, bönor, ärtor, kikärtor, sojabönor) och produkter tillverkade av baljväxter samt flera typer av grönsaker (som spenat och broccoli) innehåller puriner, men de har ingen effekt på urinsyrakoncentrationen. I motsats till äldre rekommendationer bör dessa livsmedel inte begränsas. Dock bör kombinationen med animaliska purinkällor, såsom kött, undvikas.
Praktiska tips
Ta bort skinnet från fisk och fjäderfä och svålen från fläsk.
Det är bättre att laga mat med bara en liten mängd kött, t.ex. risotto eller chili con carne.
Undvik rökta produkter, eftersom rökprocessen ökar purinkoncentrationen
Ät kött mer sällan genom att ersätta några av dessa rätter med vegetariska måltider baserade på spannmål / spannmålsprodukter och grönsaker.
Konsumera 3 portioner grönsaker / sallad varje dag och max. 2 portioner frukt dagligen - detta hjälper dig att få den erforderliga mängden vitamin C. Vitamin C hjälper till att minska urinsyra. C-vitaminrik kost inkluderar citrusfrukter, jordgubbar, paprika, bladgrönsaker, kål och spenat
Ät grönsaksoppa istället för kött- eller benbuljong, eftersom puriner är vattenlösliga.
Undvik färdiga kryddor, såser och buljongkuber gjorda av kött. Använd istället fonder gjorda av grönsaker utan jästextrakt eller färska örter och grönsaker som kryddor.
Välj tillagningsmetoder med låg fetthalt som kokning, stuvning, ånga, rostning i lite olja eller matlagning med ångkokare
Välja mat
| Rekommenderad | Rekommenderas ej |
---|---|---|
Drycker | Vatten, kolsyrat vatten, mineralvatten med citron, osötad ört- eller fruktte > Minst 2 liter dagligen | Fruktjuicer, smoothies, saft, iste, energidrycker; alkoholhaltiga drycker (alkohol med måtta efter överenskommelse med din läkare), alkoholfri öl |
Grönsaker, baljväxter, svamp | Alla typer av grönsaker beredda naturligt eller råa, sallad som sidrätter, baljväxter, svamp | Fettfri matlagning t.ex. konserverade / panerade grönsaker; Kombination av baljväxter med kött, korv, inälvsmat |
Frukt | Alla typer av rå eller beredd frukt, t.ex. kompott. Max två portioner dagligen | Stora mängder frukt som innehåller mycket fruktos (såsom bananer, druvor och körsbär) |
Korn & spannmålsprodukter, potatis | Bröd, bakverk, pasta, ris, polenta, couscous, hirs, bovete, ...> helst fullkornssorter, potatis | Processad potatis med hög fetthalt som pommes frites och kroketter |
Mjölk & mejeriprodukter | (Fettfri) mjölk och mejeriprodukter som naturlig yoghurt, kvarg, kärnmjölk, fermenterad mjölk, kefir, skyr | Mejeriprodukter med frukt såsom fruktyoghurt eller fruktkärnmjölk; fettfria ostar |
Fetter och oljor | Måttlig användning av vegetabiliska oljor för matberedning och sallader, likväl som bredbart fett | Skirat smör, ister, bacon |
Kött & köttprodukter | Magert kött från fjäderfä, nötkött, kalvkött, fläsk, ... Magra köttprodukter som skinka, polsk korv, kalvkorv > max. 2 - 3x / vecka 120g kött eller 50g korv | Fjäderfäskinn, fläsksvål; Inälvsmat och produkter gjorda av inälvor, såsom leverpastej, rökta köttprodukter; produkter med hög fetthalt och processad mat såsom panerade varor |
Fisk och skaldjur | Alla typer av färsk fisk, både mager och fettrik > 1 - 2x / vecka 120 g | Skaldjur, konserverad fisk, rökt fisk |
Ägg | 3 ägg/veckan | Fettrika äggrätter som skinka och ägg |
Färdigprodukter, jäst, godis & snacks | Efterrätter med lågt kaloriinnehåll, såsom naturlig yoghurt med frukt, hemlagad pudding; godis / snacks med måtta | Färdigprodukter, färdiga kryddor och såser; produkter som innehåller mycket jäst, t.ex. kryddblandningar med en jästbas; Konfektyr med hög fetthalt t.ex. smördeg, munkar, gräddkakor |
Denna tabell gör inte anspråk på att vara fullständig, men ska fungera som ett förslag och för diskussion.
Idéer för vegetariska rätter
Kalla måltider
Medelfet halvhård ost (35% fettinnehåll) med bröd och grönsaker (tomater, paprika, chili, pickles)
Kvarg (ägg / ört / pumpafrön / pepparrot) med fullkornsbröd och grönsaker
Kikärts-, lins- eller bönpasta på bröd
Hårt / mjukt kokt ägg med bröd och grönsaker
Tomater och mozzarella med grahamsbröd
Grekisk sallad med feta och ciabatta
Pastasallad med ost eller ägg och grönsaker
Bönor / linser / kikärtsallad med bakverk
Gröt med frukt och nötter
Semolina- / mannagrynsgröt / rispudding med osötad kompott / fruktpuré
Varma måltider
Spaghetti med tomatsås eller squash carbonara
Fyllda zucchini med potatis
Pumpa med stekt polenta
Böngryta med bröd
Linser och grönsaker med brödbitar
Stuvad spenat med stekt potatis och ett stekt ägg
Pirog / Strudel gjord av strudeldeg med olika fyllningar som grönsaker, spenat och feta, kål eller pumpa
Grönsaks-, spenat- eller pumpalasagne
Bitar av ägg med en grön sallad
Vitkålspasta med sallad
Grönsaksris med stekt tofu
Gryta med potatis och broccoli
Kikärtscurry med ris
Grönsaksbiffar med örtsås och persiljapotatis
Potatisgulash
Kvargpannkakor med osötad kompott
Sources:
Gröbner, W.: Hyperurikämie und Gicht. In: Biesalski, Hans Konrad et al. (Hrsg.): Ernährungsmedizin / Nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 5. Auflage, Thieme-Verlag, Stuttgart, 2018, S.709–719.
Sautner, J. et al. (ÖGR – Arbeitskreis für Arthrose und Kristallarthropathien): Österreichische Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie. In: Zeitschrift für Rheumatologie, 7, Springer Verlag, Berlin Heidelberg, 2015, S.631-636.
Choi, HK et al.: Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. In: N. Engl. J. Med. 350 (11), 2004, S.1093-1103.
Kaneko, Kiyoko et al.: Total Purine and Purine Base Content of Common Foodstuffs for Facilitating Nutritional Therapy for Gout and Hyperuricemia. In: Biol. Pharm. Bull. 37 (5). Japan, 2014, S.709-721.
Bundesministerium für Gesundheit: Die österreichische Ernährungspyramide, Online im WWW unter URL: sozialministerium.at