Socker, sötningsmedel m.m

använd sällan socker och dess substitut

Godis med måtta och med nöje

 

Socker är inte förbjudet för personer med diabetes. Måttlig sockerkonsumtion är acceptabel precis som för personer utan diabetes.

Socker ger energi, men har lite eller inga vitaminer, mineraler och fibrer.

Överdriven sockerförbrukning leder till höga blodsockernivåer och främjar viktökning. Enstaka konsumtion av lite godis ger inga hälsobesvär.

 

Socker

Socker i ren form (som i fruktjuicer, saft, sockerarter, socker i te / kaffe) orsakar en mycket snabb och hög blodsockerstegring. Socker i "packad" form (som i bakverk) får blodsockret att stiga långsammare. Därför är socker i "packad" form att föredra framför socker i sin rena form.

Brunt socker, honung, lönnsirap, agavesirap, rissirap, kokosblossocker och sirap är inte mer hälsosamt än konventionellt socker.

Förutom konventionellt socker finns det olika sockerersättningar, såsom 

  • Sockerersättningar

  • Sötningsmedel

 

Sockerersättningar

Dessa inkluderar fruktos, sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, isomalt. Dessa ämnen innehåller kolhydrater och påverkar därför blodsockernivån. I större mängder har de en laxerande effekt.
Ett undantag är sockersubstitutet erytritol. Erytritol ger inte energi och påverkar inte blodsockernivån.

 

Sötningsmedel

Dessa inkluderar acesulfam K, aspartam, cyklamat, sackarin, sukralos, taumatin, steviolglykosider, neohesperidin DC, neotam, salt av aspartam acesulfam, advantam. Dessa ämnen är kalorifria och har ingen inverkan på blodsockernivån. Sötningsmedel är lämpliga för sötning av mat och dryck. I livsmedelsindustrin används de som sötningsmedel för sockerfria produkter (t.ex. lightläsk).

 

Sockerersättningar (med undantag av erytritol) har inga fördelar jämfört med konventionellt socker. Sötningsmedel och erytritol har å andra sidan ingen effekt på blodsockernivån, men det är ändå lämpligt att använda dem med försiktighet.

Minskning av konsumtionen av söta livsmedel och drycker sensibiliserar den söta smakuppfattningen. Detta resulterar automatiskt i en lägre konsumtion av söta livsmedel och drycker, vilket är fördelaktigt för hälsan.

Specialkost för personer med diabetes rekommenderas inte. Dessa produkter är ofta dyrare och rikare på fett än konventionella produkter och / eller innehåller sockerersättningar.

 

Konsumera godis med måtta, men med glädje.
Använd socker och sockerersättningar sparsamt.

 

Mer information:
Kolhydrater
Kostfiber
Fetter
Proteiner
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)