Kostfiber

Hälsosamt för tarmflora, blodsocker och kolesterol

Mer mätt med positiva effekter

 

Kostfibrer är växtkomponenter som inte kan smältas men som bakterierna i våra tarmar behöver för att hålla sig friska. Kostfiber varken ger kalorier eller ökar blodsockernivån. De säkerställer en längre mättnadskänsla och låter också blodsockernivån stiga långsammare. Cirka 30-40 g fiber bör konsumeras per dag.

Frukt, sallader, grönsaker, baljväxter, nötter, fullkornsprodukter som fullkornsbröd, pasta, ris, flingor och mjöl tillhör en fiberrik kost. Livsmedel med lågt fiberinnehåll är bagetter, rostat bröd, bakverk, kakor och godis. Dessa är knappast mättande och de höjer också blodsockernivån mycket snabbt.

Lyckligtvis är en fiberrik kost mycket lätt att genomföra - integrera mer fiberrik mat i din dagliga kost – klar! Du kanske får reda på att vissa av dina favoriträtter har ett högre fiberinnehåll ändå, så du kommer gärna att äta mer av dem.

En annan fördel med en kost med högt fiberinnehåll är att den har en positiv effekt på kolesterolnivåerna och stödjer matsmältningen. Du måste dock se till att du dricker tillräckligt med vätska så att kostfibrerna sväller tillräckligt och kan utveckla sin hälsofrämjande effekt.

 

Vad kan kostfibrer bidra till min hälsa?

Kostfiber ...

  • stimulerar salivproduktionen

  • stimulerar matsmältningen

  • främjar känslan av mättnad

  • binder gifter

  • Upprätthåller tarmfloran

  • sänker blodsockernivån

  • sänker kolesterolnivån

 

Öka långsamt mängden fiber i din kost

Låt din kropp sakta vänja sig vid mer fiber i maten, en för snabb förändring kan leda till gasbildning. Målet är att med glädje välja rätt kvantitet och sammansättning av maten för att öka ditt välbefinnande och optimera blodsockernivån.

Redan till vardags kan du få en bra andel fiber till frukost, t.ex. fullkornsbröd med färska grönsaker eller fullkorns havreflingor med frön och frukt. En müsli gjord av flingor, linfrö och äpple är också mycket lämplig.

Vid lunchtid kan du ersätta traditionella nudlar med fullkornspasta, så har du ökat mängden kostfiber avsevärt utan extra ansträngning. Öka dessutom vegetabiliskt innehåll i såsen och njut inte bara av en god lunch utan också av en långsiktig positiv effekt på din hälsa.

Hallon, björnbär eller mandel har också ett bra fiberinnehåll och är perfekta mellanmål.

En utsökt middag med broccoli, ärtor, rå morotsallad och fullkornsris avslutar dagen.

 

Hitta dina favoriträtter med högt fiberinnehåll och kombinera hälsa och njutning på ett enkelt sätt.

 

Mer information:
Kolhydrater
Fetter
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)