Proteiner

vitalt byggmaterial i kroppen

för mycket protein kan påverka njurarna och främja gikt

 

Protein är människokroppens byggmaterial, i varje enskild cell i kroppen. De används för att bygga och återuppbygga samtliga celler i kroppen.  Förutom dess huvudfunktion som byggnadsmaterial spelar protein en mindre roll i energiförsörjningen.

Den dagliga menyn bör innehålla protein. 1 gram protein ger 4,1 kcal. Även om protein inte höjer blodsockernivån, kan för mycket protein bidra till dolda fetter, främja utvecklingen av gikt och kan påverka njurarna. Även personer med diabetes bör inte konsumera mer än 10-20% av sin energi i form av protein.

 

Animaliskt protein    

  • Kött

  • Korv

  • Fisk

  • Ägg

  • Mjölk och mejeriprodukter (yoghurt, ostmassa, smörmjölk, creme fraiche, ost etc.)    

Vegetabiliskt protein

  • Baljväxter (bönor, linser, ärtor, kikärter, sojabönor etc.)

  • Spannmål

  • Potatis

  • Nötter och frön

 

Valet och kombinationen av olika proteiner - vegetabiliskt och animaliskt, ger variation och stöder en optimal proteintillfseörl.
 

Rekommenderat:

  • Planera vegetariska dagar i din veckomeny

  • Konsumera baljväxter flera gånger i veckan

  • Använd (fullkorns) spannmål, potatis, nötter och frön regelbundet

  • Konsumera mjölk och mejeriprodukter dagligen. Obs!: undvik mjölkprodukter med tillsatt socker (t.ex. fruktyoghurt)

  • Konsumera upp till 3 ägg per vecka

  • Konsumera högst 3 portioner kött per vecka (1 portion kött eller fisk motsvarar en handflatsstor, fingertjock bit)

  • Ät 1 - 2 portioner fisk per vecka, växelvis mellan mager och fettrik fisk (fettrik fisk, t.ex. lax, sill, makrill, röding, innehåller de hälsofrämjande omega-3-fettsyrorna)

  • Konsumera korv med måtta

 

Mer information:
Kolhydrater
Kostfiber
Fetter
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)