Fetter
mängd och kvalitet bestämmer
Föredra vegetabiliska fetter
Fett ger 9,3 kilokalorier (kcal) per gram och är därför det mest energirika näringsämnet. Följande gäller: fett gör dig fet, var uppmärksam inte bara på den dagliga mängden utan också på kvaliteten. Välj alltid vegetabiliska fetter och spara på animaliskt fett.
På grund av den höga energitätheten är det viktigt att vara uppmärksam på ditt fettintag, särskilt om du har ett viktproblem. Samtidigt fungerar fett som en bärare av fettlösliga vitaminer (E, D, K, A) och används för att bygga upp kroppsvävnad. Av denna anledning bör i synnerhet överviktiga personer med diabetes använda fett sparsamt och konsumera högst 30% av den energi som kommer i form av fett. Många kalorier kan sparas om du ser upp med dolt fett. Viktminskning förbättrar den metabola tillståndet och förbättrar insulinets effekt.
Fett absorberas genom mat från följande källor:
Bredbart fett (t.ex. smör, margarin)
Matlagningsfett för matlagning och sallader (t.ex. vegetabiliska oljor)
Dolda fetter (t.ex. kött, korv, mjölk och mejeriprodukter, bakverk, sötsaker, snacks, halvfabrikat, snabbmat)
Den främsta fettkällan är dolda fetter.
Som näring är både mängden och kvaliteten påfett avgörande. Fettkvaliteten bestäms av sammansättningen av fettsyror. På grund av sitt innehåll av omättade fettsyror är vegetabiliska oljor av högre kvalitet än animaliska fetter, som innehåller övervägande mättade fettsyror. Omättade fettsyror (som omega-3-fettsyror) har en positiv effekt på blodlipidvärdena och det kardiovaskulära systemet. Vegetabiliska fetter kommer t.ex. från oliver, raps, soja och nötter. Dessa oljor ska inte värmas upp och är något mindre lämpliga för stekning. Nötter och avokado innehåller också många bra fetter.
Rekommenderat:
Använd sparsamt med fett och oljor
1 - 2 matskedar vegetabilisk olja dagligen
max. 1 matsked bredbart fett per dag
Välj vegetabiliska oljor
för matlagning t.ex. rapsolja, majsolja
för sallader t.ex. valnöt-, linfrö-, pumpafröolja
Observera: använd endast kallpressade oljor för kallt kök
Konsumera nötter, kärnor, frön (naturliga) regelbundet, men med måtta
Se upp med dolda fetter
Mejeriprodukter med hög fetthalt (t.ex. vispad grädde, crème fraîche, feta ostar) ska användas sparsamt
Använd helst magert kött och korvprodukter (t.ex. skinka och kalkon)
Fettrik mat och rätter (t.ex. stekt mat, färdigmat, snabbmat) bör konsumeras sällan
Föredra beredningsmetoder med låg fetthalt såsom kokat, ångat, rostat, grillat
Mer information:
Kolhydrater
Kostfiber
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska
BMI (Body Mass Index)