Body-Mass-Index

metoden för bedömning av hälsosam kroppsvikt

 

Om mer energi tillförs än konsumeras lagras överflödiga kalorier i form av fett. Varken svår övervikt eller undervikt är hälsosam. Body Mass Index (BMI) är en beräkningsmetod för att bedöma en vuxen persons kroppsvikt.

BMI kroppsmassindex = kroppsvikt i kg / (höjd i m)2

En person med diabetes bör sikta mot ett normalt BMI-värde (se även tabellen nedan). Ju större övervikt desto sämre är effekten av insulin. Att gå ner i vikt förbättrar det metabola tillståndet genom förbättrad insulinverkan.

Att vara överviktig har en negativ inverkan på diabetesförloppet, eftersom det försämrar insulineffekten. Dessutom är övervikt en riskfaktor för ökade kolesterolnivåer, hjärt-kärlsjukdomar (såsom högt blodtryck, hjärtinfarkt), skador på muskuloskeletala systemet etc.

 

BMI-klassificering för vuxna

Klassificering

BMI (kg/m2)

Undervikt

<18,5

Normal vikt

18,5 - 24,9

Övervikt

> 25,0

Pre-fetma

25 - 29,9

Fetma I

30 - 34,9

Fetma II

35 - 39,9

Fetma III

≥ 40

Tabell 1: Klassificering enligt WHO 2000

 

Mer information:
Kolhydrater
Kostfiber
Fetter
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska