Body-Mass-Index
metoden för bedömning av hälsosam kroppsvikt
Om mer energi tillförs än konsumeras lagras överflödiga kalorier i form av fett. Varken svår övervikt eller undervikt är hälsosam. Body Mass Index (BMI) är en beräkningsmetod för att bedöma en vuxen persons kroppsvikt.
BMI kroppsmassindex = kroppsvikt i kg / (höjd i m)2
En person med diabetes bör sikta mot ett normalt BMI-värde (se även tabellen nedan). Ju större övervikt desto sämre är effekten av insulin. Att gå ner i vikt förbättrar det metabola tillståndet genom förbättrad insulinverkan.
Att vara överviktig har en negativ inverkan på diabetesförloppet, eftersom det försämrar insulineffekten. Dessutom är övervikt en riskfaktor för ökade kolesterolnivåer, hjärt-kärlsjukdomar (såsom högt blodtryck, hjärtinfarkt), skador på muskuloskeletala systemet etc.
BMI-klassificering för vuxna
Klassificering | BMI (kg/m2) |
Undervikt | <18,5 |
Normal vikt | 18,5 - 24,9 |
Övervikt | > 25,0 |
Pre-fetma | 25 - 29,9 |
Fetma I | 30 - 34,9 |
Fetma II | 35 - 39,9 |
Fetma III | ≥ 40 |
Tabell 1: Klassificering enligt WHO 2000
Mer information:
Kolhydrater
Kostfiber
Fetter
Proteiner
Sötningsmedel
Korrekt intag av vätska